HTML

http://www.mmts.hu/ http://www.staconsulting.hu/ http://www.niteshift.hu/

Közgazdász Vagyok

Pénzügyi válság, közgazdasági témák, miegymás...

Friss topikok

Linkblog

2009.02.18. 21:16 circular

Adóreform?!

Hosszú idő után újra...

Mai témám az adóreform.

Kezdem az elején. Annak idején, az MSZP hatalmora kerülésével a Medgyessy kabinet kezdett el költekezni igen nagy iramban, de ez lerágott csont, ma már elég sokan hivatkoznak arra, hogy az ktsgvetési szempontból igencsak negatív volt. Az első Gyurcsány-kormány ezt a gyakorlatot folytatta. Választást kellett nyerni, na...

Igen ám, csakhogy innen kezdődik a történet. ÁFA-csökkentés. Ugye azzal mindenki (vagy legalábbis a többség) tisztában van, hogy a költségvetés bevételi oldalát legnagyobbrészt az ADÓK adják, így, szépen, összefoglalóan. Na igen ám, oké, hogy adók, de most akkor az milyen arányban, meg hogy? Egy nagy kalapba megy az egész, és akkor abból mindenki kivesz annyit, amennyit akar? Nem. Például a TB-járulékokat ún. "Elkülönített alapokba" gyűjtik. Tehát ami bemegy az egészségügyi kasszába, azt az OEP (Országos Egészségügyi Pénztár) rendelkezései alapján használják fel. Viszont az ún. nem elkülönített alapokba fizetendő adók, pl. az SZJA, a Társasági adó, ill. az ÁFA is a központi költségvetés bevételi oldalát teszik ki. Ebből fizetik ki a szociális segélyt, a hatalmas államadósság kamatait, a közoktatás költségeit, az autópálya-beruházásokat, sőt, még az önkormányzatok is kapnak támogatást a központi költségvetéstől. Magyarán, az ilyen adókból fizetik a kiadásokat, amelyek nem "elkülönített alapokba" mennek (elkülönített alap az egészségügyi, a nyugdíj-alap, hogy csak a legnagyobbakat említsük).

Oké, ez mind rendben van. Mi a gond akkor? A gondokról mindenki hallott már, sőt sokan érzik is a saját bőrükön, hogy milyen elvonásokkal jár az, hogy az ember adózik. Erről most szintén nem szólnék sokat, mivel a problémákat nagyon sokan ismerik, és elég sokan hiszik azt is, hogy tudják a megoldást. Következzen tehát egy kis kormánykritika a kevésbé ismert körökből.

Annak idején, amikor a választások előtt levitték az ÁFÁ-t, kézzel-lábbal tiltakoztam. Tiltakozott akkor a sokak által gyűlölt és sokak által vakon szeretett (általában nincs köztes megítélés, ez is elmond valamit) Orbán Viktor is, mondván, hogy Gyurcsány Ferencnek inkább a munkára rakódó terheket kellene csökkentenie. Való igaz, azt kellett volna. És ezt most 3 évvel a választások után kellett ország-világnak megtudnia.

De vegyük sorra az eseményeket. Miért nem szabadott volna az ÁFÁ-t levinni? Először is, az elején azzal kezdtem, hogy ugye az egy bevételi forrás. Csakhogy az ÁFA nemcsak "egy" bevételi forrás a költségvetésnek, hanem A legnagyobb bevételi forrása a költségvetésnek. Számottevő jótékony hatást, sajnos nem lehetett elérni vele, mivel a kereskedők szimplán lenyelték a különbözetet. Volt ugyan néhány akció, de ha jól tudom, az infláció nem csökkent.

Viszont, kb. fél évvel később, mikor már érezni lehetett a választások utáni "megszorítás-cseppeket", amelyeket a kormány szépen elkezdett adagolni, felvitte az élelmiszerek áfáját. Később pedig, mivel az infláció sajnos igen számottevő méreteket öltött, nem lehetett felvinni. Közben a foglalkoztatásra semmilyen hatást nem értünk el, az maradt amilyen volt, vagy csak rosszabbodott.

Tehát a kormány eddigi adó- és gazdaságpolitikáját ha össze akarnám foglalni, akkor azt mondanám, hogy egy NAGY RAKÁS SZ*R. Az utóbbi évek adóemeléseiről már ne is beszéljünk.

A Gyurcsány-éra gazdaságpolitikája tehát, különös tekintettel az ÁFA-csökkentésekre és emelésekre, a következőket érte el sorrendben:

1. Az ÁFA-csökkentéssel nekünk nem lett jobb, viszont a költségvetést jócskán megkurtította.

2. A későbbi ÁFA-emeléssel csak annyit értünk el, hogy azoknak lett szarabb, akik a legrosszabb helyzetben vannak, mivel az élelmiszerek viszont megdrágultak.

3. Ezek után ÁFÁ-t nem lehetett emelni, mivel az jócskán inflációt gerjesztett volna.

4. A foglalkoztatáson nem javítottunk, sőt a megszorítások csak rontottak rajta.

Következtetés: Eső után köpönyeg. Amit az elmúlt 3 évben el kellett volna kezdeni, és talán meg is lehetett volna lépni ÁFA-csökkentés nélkül, azt most kell megtennünk, amikor a gazdasági válság bekopogtatott az ajtónkon. Ezek a mostani lépések viszont maximum annyira lesznek elegendőek, hogy egy kevéssé csökkentség a gazdasági válság egyébként elég komoly következményeit.

A következő bejegyzésben azt hiszem meg fogok majd ejteni néhány szót a "hatékonyság"-ról, mint olyan tényezőről, amelynek azt hiszem komoly szerepe lesz a gazdasági válság okozta tisztulási folyamatokban. És talán egy kicsit részletesebb is leszek.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdaszvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr2951637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása