http://www.mmts.hu/ http://www.staconsulting.hu/ http://www.niteshift.hu/

HTML

Közgazdász Vagyok

Pénzügyi válság, közgazdasági témák, miegymás...

Friss topikok

Linkblog

2010.05.17. 20:57 circular

jó reggelt Görögország, jó reggelt Unió!

évek után újra jelentkezem, talán kicsit megkésve a témával, de sajnos csak így érek rá értekezni egy picit. Jómagam - szögezzük le az elején - unió-párti vagyok. Úgy gondolom, hogy akkora globál versenytársakkal, mint India, Kína, Usa, ajrópa csak együtt veheti fel a versenykét. Lehet, hogy minden futamon úgy végez, mint Takuma Sato éveken keresztül a Forma-1-ben, vagyis soha nem nyer, de legalább versenyben van. Namármost, a probléma a következő: ugye vannak ezek az ún. maastrichti kritériumok. Ki tudja mik ezek? Na igen, ezek azok a kritériumok, amelyeket egy nemzetgazdaságnak teljesítenie kell egy bizonyos ideig, hogy beléphessen az euró-zónába. Ezek vonatkoznak a GDP-arányos államadósságra is, valamint az inflációra, többek között. A probléma ott van, hogy MIUTÁN belépett egy állam a zónába, senki sem kéri ezeken az államokon számon, hogy mennyire nem tartja be ezeket a kritériumokat. Pedig ideje volna. Ideje volna a közös költségvetésnek, az euró-kötvénynek, ideje lenne az EU-katonaságnak. Ideje volna előre gondolkozni, és nem mindig az események után kullogni! Amíg ez nem így lesz, az EU megmarad gittegyletnek. Jó reggelt Görögország, jó reggelt Unió...

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdaszvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr532011254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H2R 2010.06.17. 11:14:48

Sziasztok! Csak most csatlakoztam, mert egy 2009-es cikk kapcsán érdekes gondolatmenetre bukkantam ezen az oldalon. Sajnos az is kiderült számomra, hogy nem valami élettől duzzadó ez az oldal. Miért nem? Vajon a "közgazdász vagyok" közös nevező riaszt el sokunkat? Szerintem is van felelőségünk, de most lehetőségünk is, hogy másfajta Közgazdaságot teremtsünk. Én Kék Óceán Stratéga vagyok és ezzel a módszertannal talán könnyebb kitörni a dobozból, mint nélküle. Akit érdekel szóljon, szivesen zanzásítom. Egy zanzásítás már van fent a neten: www.hrportal.hu/hr/kek-ocean-strategia-uj-utakat-nyit-meg-a-hr-ben-is-20100507.html
Kinga

H2R 2010.06.17. 11:18:49

Még annyit, hogy az euro-övezettel kapcsolatban is merni kellene "kéket" mondani! A csatlakozás egyfajta vörös óceánba való beugrás, mi lenne ha inkább mi javasolnánk egy "kéket", ami jobb, több, olcsóbb, egyszerűbb, emberibb, európaibb stb. Csak ötlet kell, abból pedig nálunk sok van.
K

circular 2010.11.11. 20:43:41

@H2R: Szia, igazából - bár lediplomáztam - nem tartom magam vérbeli közgazdásznak. A blogot annak idején azért hoztam létre, mert hiszek abban, hogy a legtöbb ember számára kínai amit a hírekben hallanak, ugyanakkor le lehet és le is kell fordítani ezeket a dolgokat érthető nyelvre.
Az én hitvallásom az, hogy bár meg lehet közelíteni bonyolultan is a dolgokat, igazából a mai események 99%-át egyszerű, józan paraszti ésszel is lehet követni, csak kell valaki, aki levezeti ezeket. A gazdasági világválság jó alkalmat nyújtott erre, volt is pár bejegyzés, még voltunk címlapon is, azóta azonban nem sok időm jut rá, és kicsit a lelkesedés is alábbhagyott.

A különböző trendeket és felfogásokat (klasszicista, neoklasszicista, monetarista, stb.) csak nagy vonalakban tudom megkülönböztetni, és az, amiről te írtál, nekem teljesen új, megmondom őszintén.

Ami még érdekes lehet ezzel kapcsolatban, az tipikusan pl. a mostani kormány monetarista politikája (inflációgerjesztés), vagy legalábbis ebbe az irányba mozdulunk el, és nem véletlenül kezdték ki a jegybankot még kormányra-kerülés előtt. Emiatt talán érdemes lehetne újranyitni a blogot.
süti beállítások módosítása