HTML

http://www.mmts.hu/ http://www.staconsulting.hu/ http://www.niteshift.hu/

Közgazdász Vagyok

Pénzügyi válság, közgazdasági témák, miegymás...

Friss topikok

Linkblog

2008.10.16. 12:42 circular

A Betétekről

Ez a post most Maris nénikről, Józsi bácsikról, Péterekről és Pálokról is szól. Meg a világválság Magyarországi vonatkozásáról is.

 

Mi is az a betét? - így szólna az első kérdés, ha a marsról jöttünk volna. Mindenki tudja, hogy mi az a betét: „Hát, odaadom a pízt a banknak, oszt három hónapig nem nyúlok hozzá, akkor ad kamatot…”.

 

Hát persze. Azt viszont már nem tudjuk, hogy mihez kezd a bank azzal a pénzzel. Bár arról talán lehet némi fogalmunk, hogy nem egy fiókba rakják, hogy aztán majd 3 hónap múlva elővegyék, hogy aztán a kasszás néni, vagy a bank automata hozzárakjon még plusz 20 Forintot a mi kis 50 ezer forint lekötött betétünkhöz.

 

Szóval ez tiszta sor. A Bank „forgatja” a pénzt. Mit is csinál vele? Mit jelent ez, hogy forgatja?

 

Hát ez azt jelenti kérem szépen, hogy a bank „kihelyezi” ezt a pénzt, hitelként. Na de hogyan? Maris néni párszázezer forintját, amit a temetésére meg az onokáknak rakott félre, odaadja egybe Péternek, akinek pont az a párszázezer forint kellett, azzal a feltétellel, hogy három hónap múlva - de egy fél perccel sem később – toldja meg a Maris néninek adott kamattal a pénzt, és úgy adja vissza. Hát peeeeeersze…

 

Ehhez nem kellene bank. A bank ugyanis – amint már mindenki rájött – tényleg ezt csinálja, Maris néni berakja a pénzt, Péter pedig kiveszi. Viszont nem olyan feltételekkel, mint ahogy az odafent le van írva.

 

Ugyanis bemegy Maris néni a bankba, és aszongya: „Kedveském, hát itt van ez a kis félretett pénzem, 300 000 Ft, de nem merem nagyon sokáig lekötni, hát lehet hogy mán holnap feldobom a pacskert, oszt a lyányom meg nem fér hozzá a pízhöz. Le lehet-é kötni maguknál 2-3 hónapra egy kis kamatér’ cserébe, mer akko’ itthagynám maguknál?”

Mellette meg bemegy Józsi bácsi is, aki aszongya: „No idefigyeljék kend bankoskisasszonyka! Itt van ez a 3 Millió Forint, ez az idei almatermésemnek a gyümőccse, tessék lekötni eztet nekem 5 évre!”

 

És bemegy másnap Péter is a bankba: „Jónapot kívánok! Szeretném beindítani a saját üzletemet, és ehhez szeretnék felvenni 2,5 Millió Forint személyi kölcsönt. Sajnos lakásom nincs, amit bevonhatnék, hogy jelzálog-alapú legyen, viszont az üzlet várhatóan annyi hozamot fog termelni, hogy ki tudom majd fizetni a törlesztőrészleteket. Ha meg az üzlet nem jön be, akkor is ott van még a keresetem, amiből pláne simán telik a törlesztőre. Tessék nekem 2,5 Millió Forint hitelt adni tehát, három éves futamidőre…”

 

Mit tegyen ilyenkor a bank? Ugye látjuk, hogy a három tranzakció nem egyezik sem összegben, sem futamidőben, sem nem ugyanaz a kockázata Maris néninek, sem Józsi bácsinak, mint a banknak. Ráadásul van a banknak 1000 darab Maris nénije, meg 500 darab Józsi bácsija, és van 800 darab Pétere. Valamint van még sok Pál is, aki csak a folyószámláján tartja a pénzt, és napi szinten kellhet neki a készpénz. Valamint a Maris nénik is cserélődnek, esetleg egy Maris néni kiszedi a pénzét a 3 hónap után, egy másik pedig ugyanakkor leköti.

Tehát azt mondhatjuk, hogy a Banknak rengeteg különböző igénynek kell megfelelnie, méghozzá időben és összegben is. Ezért mit csinál? Elkezd számolgatni.

 

Meghatározza például első körben, hogy milyen Forrásai vannak, ugyanis amit Maris néni és Józsi bácsi berakott hozzá lekötésre, az neki Forrás. Ezeknek a forrásoknak vannak költségei, hiszen ezek után a bank kamatot fizet, valamint van lejárata. Ezekből a bank számol – különböző matematikai-statisztikai trükkökkel – egy Átlagos Betétállományt, vagy készpénz állományt, valamint ezek átlagos költségét, és a Várható alakulásukat a jövőben!

Valamint kiszámolja azt is, hogy hány Pétere van, illetve lesz, akiknek hitelt adhat, és ezekre mekkora kamatot számolhat fel, valamint hogy mi lesz a várható kereslet összegben és lejáratban. Plusz még mindezek mellé van neki egy csomó Pál is, akiknek van ugyan betétjük, de hamar leveszik a számlájukról, magyarán a napi szintű Készpénzállományt is kiszámolják. És amikor mindezeket tudja a bank, akkor meg tudja mondani, hogy kinek milyen feltételekkel ad hitelt, kinek mekkora kamatot számíthat fel a betétekre, valamint hogy mennyi készpénzt kell tartania a banknak.

 

Ezeknek az alapja tehát mindig egy VÁRAKOZÁS a bank részéről, tudniillik, tudnia kell, hogy hány Maris néni és Józsi bácsi veszi ki a betétjét holnap. És itt jön képbe a betétesi roham.

Ugyanis ennyiből talán világos lett mindenki számára, hogy időben ezt a banknak folyamatosan kézben kell tartania, menedzselnie kell a pénzt, hiszen minden igénynek meg kell felelnie. Ehhez pedig az kell, hogy legyen egy folyamatos betétállománya a banknak, amit ő kihelyezhet hitelként, és a hitelekért kapott kamatból megfizethesse Maris néninek és Józsi bácsinak a beígért kamatot, valamint ezen felül még készpénzt is kell tartania.

 

Namármost Magyarországon nagy hagyománya van a betétnek, ezért a magyar bankok ilyen szempontból „jó” helyzetben vannak, el vannak látva ilyen jellegű forrással. Viszont ez azzal a kockázattal is jár, hogy ha pánik tör ki, és mindazok, akiknek betétjük van a banknál, megrohamozzák a bankot, hogy kivegyék a pénzüket, akkor a bank ezt nem fogja tudni kielégíteni, hiszen ehhez az kellene, hogy mindenki akinek hitele van, ugyanazon időpontban jelentkezzen a banknál a pénzzel, és azt ugye el tudjuk képzelni, hogy ez mennyire valószínű…

 

A mai magyar bankok helyzete azért stabil, mert el vannak látva betéttel, és nem tört ki pánik a betéteseknél, amire hálistennek eddig nem is volt okuk. Viszont ha pánik törne ki egy a bankoktól tök független dolog miatt, pl. mert az OTP részvényének az értéke leesik, ami, lássuk be, semmilyen hatással nincs az üzletmenetre, akkor a betétesek pánikja ÖNBETELJESÍTŐ JÓSLAT lenne, hiszen akkor AZÉRT menne csődbe a bank, MERT a betétesek kiveszik a pénzüket.

 

Tehát a tanulság az, hogy figyeljünk oda, miért tör ki pánik, és hol, mert pl. a tőzsdepánik közvetlenül nincs hatással arra, hogy egy bank mennyi hitelt helyez ki, mennyi betétet gyűjt, és mennyi haszna van ezeken, tehát az ÜZLETVITELRE közvetlenül nincsen hatása.

 

Jó, tehát ez rendben van. De akkor miért emelték fel a betétgaranciát 13 Millió Forintra?

 

Mint a korábbi post-okban már leírtuk, a hitelezési válságot bizalmi válság generálja többek között. Ugyanis ha bizony egy banknak éppen nincsen annyi készpénzállománya, akkor általában nem a magáéhoz nyúl, hanem a máséhoz, inkább aszongya azótépének hogy: „adjámá nekem 2 Milliárd Forintot, mer nekem kell holnapra, mer lejár egy csomó betétnek a futamideje, és nincs most ennyi kp-m, de holnapután visszaadom abból, amit a hitelek után kapok törlesztőrészletet, oké?”

 

És akkor azótépé aszongya hogy: „Rendbe’ van, itt a 2 Mrd. Forint, de akko holnapután kérem vissza!”.

 

Na, ez a Bankközi Piac, és ez állt most le. Ez most egyrészről azt jelenti, hogy ha a bankok továbbra is működni akarnak, akkor nem szabad annyi hitelt kihelyezniük (OTP-s és MKB-s hitelmoratórium), másrészről azt jelenti, hogy ezek után nagy szüksége van a bankoknak arra, hogy a betétek benn maradjanak, ezért pedig hajlandóak magasabb kamatot fizetni. Harmadrészt meg viszont ahhoz, hogy ne menjenek csődbe bizonyos pánikok és ÖNBETELJESÍTŐ JÓSLAT-ok miatt, meg kell nyugtatni az embereket afelől, hogy BIZTONSÁGBAN van a pénzük. És erre egy Állami reakció volt az, hogy a bent hagyott betétekre mostantól nagyobb garanciát vállal az állam.

 

Magyarán, ha neadjisten csődbe megy egy bank, ahol betétként volt a pénzem, akkor állambácsi azt mondja, hogy ő bizony ezt most kifizeti neked, egészen 13 Millió Forintig.

Korábban is volt ilyen, de csak 6 Millió Forintig, és ott volt egy 10%-os önrész is, ami szintén megszűnt.

Tehát a lényeg az, hogy most akinek bent van betétje egy banknál, ha 13 Millió Forintnál kevesebb, vagy pont ennyi, akkor az állam odaadja nekünk ezt a pénzt, ha az adott bank becsődöl. Ha 13 Millió Forintnál több pénzünk volt bent, akkor 13 Millió Forintot kaphatunk vissza.

 

Ez a lépés tehát minden körülmények között a betétesek bizalmának visszaállítását szolgálja.

 

21 komment

Címkék: bank válság pénzügy pénzügyi válság betét


A bejegyzés trackback címe:

https://kozgazdaszvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr32716824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gordi 2008.10.16. 14:03:59

jó az irás, de csak , hogy pánikot keltsek:
mi történik akkor, ha a 1400 milliárd forintnyi betét hirtelen ki akar jönni a bankokból? a bankok nem tudnak majd fizetni, és valszeg az állam sem tudja ezt mgfinanszironi, max valami zsiros IMF hitellel, ami nem fog jot tenni a kulonfle besorolasaiknak.
es akko' jon IZLAND!

circular 2008.10.16. 14:05:16

gordi

pont ez az, amit el kéne kerülni. Hogy 1400 milliárd forintnyi betét ki akarjon jönni anélkül, hogy erre oka lenne.

S's (törölt) · http://zurhajo.blog.hu 2008.10.16. 14:11:14

a gazdaság rádióban volt ma egy nagyon jó hasonlat:
"a pénzügyi piacon zajló kocsmai verekedésben nagyon hangoztattuk hogy tudunk boxolni, és tegnap valaki fejbevágott minket egy sörösüveggel"
:D:D:D

S's (törölt) · http://zurhajo.blog.hu 2008.10.16. 14:12:15

gordi
asszem a teljes tartalékunk 1000 milliárd forint, valamint 17 milliárd euró...

der Alte 2008.10.16. 14:38:45

Jó írás! Kicsit szájbarágós, de valóban itt, az alapoknál kezdeni.

mindenlébenkétkanál · http://bamberg.blog.hu 2008.10.16. 17:59:10

Az a szerencsénk, hogy az OTP még nyáron kapcsolt, s jó skt tőkét felhalmozott.

Gratula a posztíronak, megtaláltad a piaci vákuumot a blogok között :)

Jonas-R 2008.10.16. 19:46:29

igen, és a fedezett hitel esetében a fedezet értéke elég kardinális. ha 10%-al esik az ingatlanpiac, akkor a kieső fedezet helyett a banknak kell beugrania, ami drága mulatság, tehát ha az ingatlanpiac esik, a bank szintén szorult helyzetbe kerülhet.

És ezért nem kaphat (na) senki egy 10 millás ingatlanra 6-7 millánál több hitelkt.

circular 2008.10.16. 20:21:33

Egyébként egy bizonyos szinten amerikában is megáll ez a dolog, ugyanis hiába esik le a fedezetek/ingatlanok ára, attól még nagyon sok embernek laknia kell valahol.
Ezek az emberek nem fogják abbahagyni a hitelek törlesztését azért, mert ugyanazt az ingatlant olcsóbban tudnák újra megvenni.

loláb 2008.10.17. 13:13:51

Amit a magyar pénzügyi kormányzat művelt "válságkommunikáció" szintjén az egy tragédia. Mire gondolok:

-OTP bankközi hitelgarancia (minek? kérte valaki is?)

-IMF segítségkérés (szintén minek? egyelőre szükség van rá? nem)

Sikerült a "külföldi befektetőkkel" (akik nem ismerik ferit-viktort, meg abszurdisztán viszonyait), hogy itt komoly problémák lehetnek a háttérben, azért van szükség a különféle "bizalomnövelő" intézkedésekre. Azért mert csontvázak vannak a szekrényben, amik ki fognak hullani.

Mit kellett volna tenni? Ugyanezeket az intézkedéseket, csak titokban, esetleg megbeszélve az érintett felekkel (OPT bankgarancia)

Silverf@x 2008.10.17. 13:43:49

Szerintem a komoly befektetők kb. leszarják, hogy mit csinál a kormányzat, mert aki valóban kielemezte hazánkat befektetés céljából, az már úgyis tudja mi a szitu és hiteltelen minden ígéret, intézkedés, bármi. Aki meg nem, az most is mással foglalkozik és csak annyira érdekli, hogy a leggyengébb helyről menekül először.. amit nem befolyásol egy ilyen hír, mert eddig is kb. azok voltunk. Szóval a kormány bármiféle kommunikációja hiteltelen mindenfelé. Ez már inkább tragikomédia :)

loláb 2008.10.17. 14:20:36

Szerintem pont nem így van. A komoly befektetők a (nemzetközi) intézményi befektetők, akik eurószázmilliókat mozgatnak. Ők ismerik az egyes válalatok mérlegét, eredménykimutatását, és az alapján hozzák meg a befektetési döntéseiket, azt pedig év közben lehet manipulálni.
A bennfentes információk ismerete szerintem nem jellemző, hiszen ezek a befektetők nem egy céggel foglalkoznak egy időben. (Persze lehet, hogy egy-egy fonotsabb cégről megtudnak ilyen információkat is, de nyilvánvalóan, csak erre nem építhetik a portfóliójukat, hiszen ennél nagyobb nagyságrendről van szó)
Tehát pont hogy a kommunikáció ezeknek a befektetőknek kellene hogy szóljon, és az kellene legyen a fő szempont, hogy Ők mit, hogyan értelmeznek. Nekik pedig nem túl bizalomnövelő, ha garanciáról meg segítségkérésről szólnak a hírek, akkor meg pláne nem, ha ráadásul semmi szükség nincs rá.

circular 2008.10.17. 15:10:05

Most eretnek leszek:

A Standard and Poor's negatív megfigyelőlistára tette az OTP-t. Én meg a Standard and Poor's-t tenném negatív megfigyelőlistára...

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.10.17. 15:46:51

"-OTP bankközi hitelgarancia (minek? kérte valaki is?)"
Csak azért, hogy az OTP látványosan visszautasíthassa.

"-IMF segítségkérés (szintén minek? egyelőre szükség van rá? nem)"
Hogy lássák, hogy velünk vannak a barátaink is, szóval nem érdemes kötekedni.

Szerintem

loláb 2008.10.17. 15:58:23

Sajnos az baj, hogy a hírek közül nem mind jut el mindenhova. Azzal, hogy megbolygatták ezt a bankgarancia kérdést, elültették a bogarat a megfeleő fülekbe. Ugye, nem zörög a haraszt, ha a nem fúj a szél. (Biztos vagyok abban, hogy a megfelelő hírcsatornák viszonylag gyorsan beszámoltak arról, hogy a kormány garantálja az OTP bankközi hiteleit, de azt már nem iparkodtak leközölni, hogy az OTP visszautasította. Meg abban is biztos vagyok, hogy az OTP is a hírekből tudta meg az egészet)

Az IMF-fel kapcsolatban csak annyit, hogy Argentína pár éve az IMF kitartó és hathatós segítségével ment csődbe. Illetve, hogy pontos legyek, az IMF több éves segítsége ellenére csődbe ment. Szóval azért ott sincsenek atyaúristenek.

A S&P-s kritika pedig teljesen jogos. Mostanában nem nagyon kellene a negítív hangulatot kelteni, ha már két éve olyan hurráoptimisták voltak a jelzálogpapirokkal.

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.10.17. 16:07:00

Remélem, hogy nem voltunk ennyire amatőrök, hogy ne lett volna előzetes egyeztetés.

Jonas-R 2008.10.18. 07:59:56

Az IMF megállapodás fontos. van kb 15 milliárd dollárunk, ugy berántják a forintot mint a huzat, ha valahonnan nem tudunk szerezni.

Jonas-R 2008.10.18. 08:00:51

euro. majdnem mind1. :)

loláb 2008.10.18. 09:17:12

Én is fontosnak tartom az IMF megállapodást, de szerntem az ilyen biztonsági megállapodásokat nem kell kikomunikálni.
Ha nagyon be akarnák rántani a forintot, akkor most IMF ide vagy oda, sikerülne. Csak azt érjük el, hogy nagyobb összeggel kezenek neki a spekulációnak.
Ha viszont arra készülnek, hogy 15 milliárd EUROs tartalékkal rendelkező ország ellen kell spekulálni, de kiderül, hogy mögöttünk az IMF x milliárdos megállapodássa...ez hatékonyabb védekezésnek szerintem.
Én a kommunikációt bíráltam, ami elsősorban a magyar lakosságnak volt címezve, ennek köszönhető, hogy a külföldi szemekben szerintem pont az ellenkező hatást érte el.

Jonas-R 2008.10.18. 17:45:53

Valójában az a vicces, hogy pont, hogy a kommunikációja fontos a megállapodásnak. (tobbet ér maga a megállapodás, mint hogy ténylegesen mennyi pénzt tudnak adni)

Ez szerintem mind magunknak fontos mind kifele mutatni is. Vagy szóval ez nem olyan, mint ami argentínában volt, vagy amilyen a peso-pajzs volt, itt nem egy gazdaság zuhan, és mentik, hanem van egy válság, amiben mi sebezhetőbbek vagyunk. (de mondjuk szerintem nem is támadnak minket halálra, illetve ez most nem olyan, hogy vannak a gonosz spekulánsok akik támadják a forintot. Ezeket az igéket használják, de ez nem azt jelenti feltétlenül, hogy valami hatalmas toronyház felső kupolájában monitorok előtt ülnek a gonosz spekulánsok, és két csonkolásos gyerekpornóforgatás között, pusztan velejük gonosz énjének engedve rosszat akarnak szegény kis ártatlan magyarországnak :) ) Ezek normális tőkemozgások amik zajlanak szerintem.

A Jaksity interjú elég jó szerintem. (bár én is vettem OTP-t :) )

Viszont valaki írjon az OTP-s botrányról, hogy kizárják az ingatlanokat. Mert lassan ideje lenne megérteni, vége a cocializmusnak, a bank igenis megmondhatja, hogy kinek ad hitelt sőt azt is hogy mire, és ha nem akar, lesz olyan falu ahonnan nem fogad be fedezetet. Tudom, hogy milyen hatásai lesznek, meg értem, hogy ez káros is lehet, de a bank dönthet így. (bármely bank jogászainak magyarázni kell, hogy a kockázatkezelés semmi mást nem csinál, csak diszkriminál. A scorecardot diszkriminációs erőben!!!! szokták mérni :) Pont olyan, mint ha befektetőt megróhatná az ombudsman, mert úgy döntött hogy A faluba fektet pénzt és nem B-be. Szíve joga.

Az államnak kéne kicsit talán csinálni is valamit.

circular 2008.10.20. 09:54:27

Jonas-R

nagyon jó témát hoztál fel. A bank nem szociális intézmény, ráadásul egy paradoxon is jelentkezik az egész bankrendszer működésében, amitől sokan kiakadnak, de sajnos ez így van; sokan ezt egy mondattal írják le: "A bankár az az ember, aki kölcsönadja az esernyőjét, amikor süt a nap, de visszakéri, amint esik az eső".

Magyarán, minél kockázatosabb valakinek hitelt adni; értsd: minél jobban szüksége van a hitelre, vagy annál többe kerül neki, vagy egyáltalán nem kap hitelt. Ez viszont mindenki érdeke, nem csak a banké, hanem a betéteseké is, amint azt le is írtam a post-ban.

Az utolsó mondattal pedig maximálisan egyetértek: az államnak lépnie kell.

bzsuzso 2008.10.27. 12:06:43

köszi az írást, végre valamit értek is ebből az egészből!még sokilyet!
süti beállítások módosítása